luni, 27 septembrie 2010

Let's Do It, Romania!

25-26 septembrie 2010, Corbi



Un manual de geografie ne-ar informa că 35% din relieful României este alcătuit din munți. Într-adevăr, țara mumă se poate lăuda cu masive cristaline, vulcanice, sedimentare dar și de…gunoaie. 25 septembrie, ziua Let's Do It, Romania!, a fost cea în care peste 15000 voluntari din întreaga țară au pus gând rău munților de deșeuri. Alături de ei, noi ne-am îndreptat către comuna Corbi, o adevărată comoară ascunsă a județului Argeș. Dar cum mai fiecare lucru bun vine cu un preț, gunoaiele nu aveau să lipsească din împrejurimile acesteia. În ciuda norilor amenințători, în prima parte a zilei, ne-am ocupat de ecologizarea zonei. Am fost profund impresionați să descoperim o adevărată mobilizare din partea localnicilor, în special a elevilor din Corbi, în fața cărora niciun gunoi n-a avut vreo șansă. De la pet-uri, cutii de conserve, plastice, celofane până la pantofi sau sticle vechi de Pepsi Cola și-au luat adio de la vechea lor casă. Cele câteva ore petrecute în încercarea de a reda Corbilor curățenia pe care o merită a reprezentat pentru fiecare dintre noi o adevărată lecție și ne-a făcut să realizăm că adevărata soluție este cea pe termen lung. Responsabilitatea și spiritul de inițiativă dovedit de localnici ne face să sperăm totuși că zona se va menține săracă în gunoaie cât mai mult timp de acum încolo.

Evident că nu puteam să plecăm fără a ne bucura de frumusețea împrejurimilor. După amiaza zilei ne-a purtat la mânăstirea Corbii de Piatră dar și pe spectaculoasele dealuri din apropiere. Deși cotropit de ceață și de un aer răcoros, satul a avut grijă să ne impresioneze pe fiecare în parte și să ne facă să ne dorim să revenim. Noaptea ne-am petrecut-o la școala din localitate printre multe hohote de râs, voie bună, chitare, lămpașe sau poeziile lui nea Vasile. Ziua următoare am făcut cunoștiință și cu biserica din localitate, după care ne-am îndreptat spre casă, nu înainte de a poposi și la Aninoasa.


Inițiativele de genul Let's Do It Romania! sunt mai mult decât binevenite, în special dacă ele sunt încurajate de o atitudine receptivă a oamenilor, așa cum s-a întâmplat și la Corbi. Mulțumim pentru sprijin autorităților locale și domnului primar, Mihai Ungurenuș!



We did it, Romania!


Bogdan Căpățînă, Adriana Epure, Mihai Petrescu-Puică, Adrian Balcan, Delia Bugheanu, Cosmin Stuparu, Alexandra Crai, Georgiana Zor, Cristiana Țăpoi, Alexandra Căpățînă, Susan Kalus, Mihai Toroipan, Ana Ivan, Bogdan Cătușanu, Doina, Alexandru State




Photobucket PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket

2 comentarii:

  1. [...] LET'S DO IT , CORBI ! Un manual de geografie ne-ar informa că 35% din relieful României este alcătuit din munți. Într-adevăr, țara mumă se poate lăuda cu masive cristaline, vulcanice, sedimentare dar și de…gunoaie. 25 septembrie, ziua Let’s Do It, Romania!, a fost cea în care peste 15000 voluntari din întreaga țară au pus gând rău munților de deșeuri. Alături de ei, noi ne-am îndreptat către comuna Corbi, o adevărată comoară ascunsă a județului Argeș. Dar cum mai fiecare lucru bun vine cu un preț, gunoaiele nu aveau să lipsească din împrejurimile acesteia. În ciuda norilor amenințători, în prima parte a zilei, ne-am ocupat de ecologizarea zonei. Am fost profund impresionați să descoperim o adevărată mobilizare din partea localnicilor, în special a elevilor din Corbi, în fața cărora niciun gunoi n-a avut vreo șansă. De la pet-uri, cutii de conserve, plastice, celofane până la pantofi sau sticle vechi de Pepsi Cola și-au luat adio de la vechea lor casă. Cele câteva ore petrecute în încercarea de a reda Corbilor curățenia pe care o merită a reprezentat pentru fiecare dintre noi o adevărată lecție și ne-a făcut să realizăm că adevărata soluție este cea pe termen lung. Responsabilitatea și spiritul de inițiativă dovedit de localnici ne face să sperăm totuși că zona se va menține săracă în gunoaie cât mai mult timp de acum încolo. Evident că nu puteam să plecăm fără a ne bucura de frumusețea împrejurimilor. După amiaza zilei ne-a purtat la mânăstirea Corbii de Piatră dar și pe spectaculoasele dealuri din apropiere. Deși cotropit de ceață și de un aer răcoros, satul a avut grijă să ne impresioneze pe fiecare în parte și să ne facă să ne dorim să revenim. Noaptea ne-am petrecut-o la școala din localitate printre multe hohote de râs, voie bună, chitare, lămpașe sau poeziile lui nea Vasile. Ziua următoare am făcut cunoștiință și cu biserica din localitate, după care ne-am îndreptat spre casă, nu înainte de a poposi și la Aninoasa. Inițiativele de genul Let’s Do It Romania! sunt mai mult decât binevenite, în special dacă ele sunt încurajate de o atitudine receptivă a oamenilor, așa cum s-a întâmplat și la Corbi. Mulțumim pentru sprijin autorităților locale și domnului primar, Mihai Ungurenuș! Articol preluat din: http://argessis.wordpress.com/2010/09/28/lets-do-it-romania/ [...]

    RăspundețiȘtergere
  2. We did it also, pe Transfagarasan :) Alta comoara, aceeasi zi ploioasa, aceleasi mormane (sau, mai exact, rapa plina de deseuri) si Echipa Fantastica :P (de 3 persoane). Scor final: 37 saci. Let's do it again , Romania!

    RăspundețiȘtergere